March 10, 2013

Final Year Project

assalamualaikum semua!

hai bertemu kita sekali lagi dalam belog yang dah bersawang setebal lapanpuluhlapan inci ini. moga semua berada dalam keadaan yang baik hendaknya. ingat nak buat rekod tak hupdate blog setahun tapi rasa macam terpanggil untuk memuntahkan serba sedikit isi hati kecil ini. ecehhh.

alhamdulillah.
masih bergelar pelajar tahun akhir sem terakhir sebelum menamatkan pelajaran dan bergraduasi september ini. macammm tak percayaa jeeeee weehhhh!! :') cepatnyaa masa berlalu. TAPI masih belum boleh bergembira lagi sebab sekarang ni tengah sibuk dengan final year project atau nama manja nya fyp.

di bawah penyeliaan Dr Nik, saya diberi tajuk "Kajian Kesan Ion Logam ke atas Aktiviti Enzim Endoglukanase Rekombinan daripada Pichia Pastoris". dan setiap kali kekawan tanyaa "wehh anisah kau buat project final year pasal apa?" mesti ada masalah nak terangkan. lebih lebih lagi pada kekawan yang bukan budak sains. so jawapan pendeknya "aku buat pasal enzyme" or "aku buat pasal yeast, pasal kulat". memang diorang lagi pelik lah kan "kau belajar apa ni doee?" atau soalan berbalas soalan kedua "pasal apa tu?" memang kerut kerut dahi aku nak bagi jawapan bagi korang faham. hahahaa.

pastu aku pun ilmiah sangat pergi cerita pasal celullase. ada EG, BG, CBH. blah blah blahh. aplikasi dalam industri.. blah blah blahhh. pastu haa kann dah jadi bedtime story pulak. pastu aku pun beriya tengok korang khusyuk mendengar. adooy. ye ye je korang ni kannnnn.

masa mula-mula mommy daddy tanya pun agak payah nak explain. usaha jugak untuk terangkan. beriya-iya lah cerita kena express protein, kena culture. nanti kena asai. blah blah blah. memang diorg tak faham tapi diorang tetap setia mendengar je and buat buat macam faham. comel sangat! ahakkss! :D

baby P.pastoris


macam macam aku belajar bila berada dalam lab. seghonokk! tapi penat nya memang dasyat lah. pagi dah keluar bilik. lewat petang baru sampai bilik. malam tu rasa nak terbongkang je. memang kerja lain tak jalan ahh jawabnya. tapi aku cuba jugak. memang sangat stress. lagi lagi dapat supervisor yang sentiasa mempersoalkan setiap steps yang dah aku buat. penat gak nak berdebat. tapi aku layankan aje.

terima kasih jugak kepada semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung dan terus bagi aku semangat walaupun ada dalam dua tiga kali memang aku dah give up dan rasa tak mampu nak teruskan lagi. sayang korang! :") teruskan lah bagi semangat banyak banyak kat aku yaa!

sekian saja buat masa sekarang. doakan aku tabah dan terus kuat hadapi segala onak duri dalam menyiapkan fyp aku ni. figthingg!!







June 18, 2012

Weak

kadang-kadang kita nampak orang tu sangat kuat luaran dia.
tak pernah merungut, tak pernah luahkan apa sebenarnya yang dia rasa.
kita sangkakan dia sangat tenang. sangat kuat.
tapi dalaman dia sangat lemah.
sangat rapuh.
dalam diam dia menangis sendirian.
dalam diam dia juga turut mengadu pada yang satu.
dalam diam rupanya banyak yang terbuku di hati.




Back To Me


Hey you
So you never really found your way
Stay true
Did you ever make it through today?

I know that when I think about a day without it
Everyday's the same
You wish that you could find someone
But I'm the only one to blame

Can't you see?
I beg and plead
'Cause when your eyes light up the skies at night
I know you're gonna find your way back to me

No, don't
Don't you ever let a piece of me down
Cause time won't
Get back when I'm never around
(I swear I'll come around)

When we live between so many walls
That I can barely breathe
You say that you just want someone
But I’m the only one you need
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/a/all_american_rejects/back_to_me.html ]
Can't you see?
I beg and plead
'Cause when your eyes light up the skies at night
I know you're gonna find your way
If it's me
That you don't need
Then when the lights go out tonight I know
You're never gonna find your way

Soon when I get you
I won't let you go
Oo if I let you
You can take away all that I thought was wrong
And if you hear me
There's not much to say
There's gotta be a better way

Can't you see?
I beg and plead
'Cause when your eyes light up the sky tonight
I know you're going to find your way back to me
Can't you see?
I beg and plead
'Cause when the lights go out tonight I know
You're never gonna find your way
If it's me
That you don't need
Then when the lights go out tonight I know
You're never gonna find your way
You'll pace around the world 'til you're with me
And when your eyes light up the skies at night
I know you're gonna find your way back to me



footnote : saya suka lagu ni. dah lama nak share tapi kemalasan nak update new entry. btw, lagu ni ost vampire diaries. just so you know. peace out! :)